Quinta de Portugal är en unik jungfruolja från Trás-OS-Montes urgamla olivlundar I Dourodistriktets  I norra Portugal.
 
Detta bergiga område med skifferhaltig jord, varma soliga dagar och svala fuktiga kvällar ger denna olivolja sin unika ljus gröna färg.
Jungfruolja får sin höga kvalité från den traditionsenliga utvinningen via kallpressning av  fãrska Oliver.

Denna utsõkta jungfruolja har ovanligt låg syrahalt samt är rik pa E-vitamin och antioxidanter. 
 
 
Quinta de Portugal har  en fyllig fruktig arom av fãrskpressade Oliver med en aning hãrlig kryddig eftersmak.
Den är utmãrkt till sallad, fisk, skaldjur, kött, pasta rätter i soppa och doppa bröd i.
-Smaklig måltid!
 
 Eller som vi sãger I Portugal:
 
 -Bom-Apetit!
 
Stefan Schwarz 
 
 

Extra Virgin olivolja handplockade oliver från 3500 små producentens  ett urgamalt bonde samhälle med ur åldriga träd i norra Portugal.

Oliverna är  handskördade och vi kall pressar
våra oliver enligt gammal traditionell metod.
Special Selection Extra Virgin olivolja.

 En arom av torkad frukt och med en lätt pepprighet.  

Grunden till en god olivolja börjar hos bonden. Helt avgörande för hur en olivolja kommer att smaka är hur odlingen, skörden och pressningen gått till. Men dit hör förstås även olivsort, jordmån, klimat, årets väder och mycket annat.

Varför skördar man på olika sätt?

Allt handlar om att tid och omsorg kostar pengar. Skörden skall ske varligt så att inte oliven skadas. Minsta lilla reva eller spricka i skalet och oxidationen sätter in eftersom luft är olivens värsta fiende.

Därför är det vicktigt att man börjar kallpressningen av oliverna så fort som möjligt efter att oliverna äar plockade från träden. 

 

 

 

Olivolja är en nyttig olja med rätt fettsyror, rik på E-vitamin, antioxidanter och som tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I medelhavskosten har den stor del. Olivolja pressas flera gånger ur oliver men det är den första pressningen som ger den bästa olja och den kallas "extra virgin".

Extra virgin och syra

Den bästa olivoljan är extra virgin (jungfruolja) vilket innebär att olivoljan kommer från den första pressningen. Efter den första pressningen pressas oliverna fler gånger men ger olja av sämre kvalitet. Oljorna från de olika pressningarna kallas i ordning för:

  • Extra virgin (jungfruolja).
  • Superfine.
  • Fine.
  • Virgin.
  • Pure. Den sämsta.
Där jungfruolja är bäst och pure sämst.

Kontrollera också syrahalt när väljer olivolja. En lägre syrahalt ger finare olja och extra virgin ska inte ha en syrahalt över 1%. En olivolja av hög kvalitet har syrahalt lägre än 0,5%.

Vi har två olika oljer att erbjuda er en som har 0,1% syra och en som har 0,2%

 

Forskning har visat att olivolja innehåller antioxiderande fenolföreningar. Dessa motverkar härskning och tros förebygga flera sjukdomar inklusive hjärt- och kärlsjukdomar.

Den högsta halten av dessa antioxidanter finns i extra-virgin (den bästa olivoljan) medan den är betydligt lägre i dålig olivolja.

Därför smakar olivolja bittert

En god olivolja har ofta en svagt bitter eftersmak. Orsaken är att olivolja innehåller bitterämnen. Idag är det mindre vanligt att man äter en kost med bitterämnen. En del menar att för lite bitterämnen i kosten kan vara en orsak till matsmältningsbesvär och dessa ämnen stimulerar verkligen matsmältningen genom att sätta fart på galla och lever.

 Flor de Sal.........

Nyhet Portugal Valleys är milda hälsosamma Flor de Sal som kommer från natur reservatet Samouco där du hittar unika fågel arter i dom välbehållna våt markerna utleta området från floden Tejo som mynnar i Lissabon området.
Detta fina aningen fuktiga salt som i Portugal heter "Flor de Sal" ( blomman av saltet ) är det översta lagret i salinerna här bildas små salt kristaller som hand skördas en gång om året. Detta är en gammal genuin tradition som har pågått i hundra talsår och än i dag använder man samma redskap som i begynnelsen. Portugal Valleys saliner ligger i ett natur reservat med ett unikt fågel liv.
Efter som Flor de Sal är naturligt är extra rikt på mineralierna Jod, Selen, Järn, Magnesium samt Kalium och Natrium. Nu finns även detta nyttiga och goda salt för att dagligen and vända vid matlagning samt som ett mycket lyxigt bords salt.
Smaklig spis!
Till alla er som är intresserade så av fågel liv och salins så kan ni kontakta oss för att besöka Samouco.
Make a Free Website with Yola.